понеділок, 5 жовтня 2015 р.

Профілактика інфекційних захворювань

       

        Інфекційні хвороби є невід’ємною частиною нашого життя, протягом всієї історії існування людства вони формувалися, змінювалися і мінялися разом з ним. Одні захворювання і збудники інфекцій змінювалися іншими, поряд з чим виникали нові проблеми їх профілактики.       Профілактика інфекційних захворювань в цілому являє собою ряд заходів, спрямованих на зниження факторів ризику або запобігання захворювання населення на різні хвороби та підтримання високого рівня здоров’я населення.

      Найбільш чутливим і відкритим для різних вірусів та інфекцій є дитячий організм в силу ще не достатньо розвиненого імунітету і низької опірності організму вірусно-мікробних атакам. Найчастіше піддаються впливу інфекцій дихальна і травна системи дитини. При цьому чим молодша дитина, тим більше ризик зараження або розвитку різних ускладнень хвороби.
    Профілактика інфекційних захворювань у дітей ділиться на два види: специфічну і неспецифічну.Специфічна профілактика, що передбачає проведення спеціальних медичних заходів, буває двох видів:
- Пасивна, тобто профілактика захворювань шляхом введення в організм вже готових імунних сироваток, глобулінів та інших спеціальних компонентів, що підвищують захисні сили організму;
- Активна, тобто профілактика захворювань шляхом стимуляції вироблення в організмі імунних тіл шляхом введення вакцини.
      В даний час профілактичні щеплення чи імунопрофілактика є основним способом запобігання різних інфекційних захворювань у дітей. Але в той же час щеплення є предметом безперервних суперечок, як серед медиків, так і серед батьків. Головною причиною суперечок є можливі ускладнення після проведення вакцинації у дітей.
    Головним правилом профілактики різних захворювань є дотримання особистої гігієни. З самого дитинства потрібно дотримуватися таких правил: мити руки перед їжею і після туалету, мати особисте рушник і зубну щітку. Необхідно проводити загартовування , частіше бувати  на свіжому повітрі, правильно харчуватися і стежити за своїм фізичним розвитком . Всі ці заходи значно підвищують шанси  організму при боротьбі з вірусами і мікробами.
    Необхідно ретельно стежити за чистотою в приміщеннях, контролювати температуру, як можна частіше провітрюючи приміщення. Найоптимальнішою температурою  є 18-20 ° C, а духота і сухе повітря лише сприяють розмноженню вірусів.
      Для профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту не рекомендується використовувати сиру воду з під крану, краще подбати про наявність у будинку кип’яченої або покупної води, яка буде зберігатися в надійно закритому посуді. Овочі та фрукти перед вживанням необхідно ретельно мити, а краще навіть облити окропом.

За матеріалами:http://mnvk.km.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар